Kommunikasjon,  Markedsføring,  Studentoppgave

En visjonær manns ord – møt Jack Welch

Nå har jeg stiftet bekjentskap med Jack Welch. Det er bare å innrømme at jeg hadde aldri hørt om han før jeg startet dette kurset. Etter å ha lest om han og det han har skrevet er det nesten litt pinlig føler jeg. Men nå vet jeg hvem han er og det var et utrolig interessant møte med denne visjonære mannen.

Et Googelsøk på navnet hans gir 26 millioner resultater, det er skrevet mye om han og han har selv skrevet mange bøker også. Det ble mange artikler å velge i for å kunne skrive denne bloggen.

 

Take every opportunity

 

Mye av det som blir skrevet om og av Welch handler om ledelse – god og dårlig sådan. Det handler om dedikasjon, innsats, enkelhet, involvering, læring og målbevissthet. Det finns et utall av sitater som Welch bruker om hva han mener om hvordan man skal lede en bedrift og være en god leder. Jeg bruker disse gjennom hele bloggen. Her er det mye å tenke over og gjerne sette inn i egen jobberfarings kontekst.

 

«Before you are a leader, success is all about growing yourself. When you become a leader, success is all about growing others».

 

Mannen Jack Welch

John Francis Welch Jr, kjent som Jack Welch. ble født i 1935, i Massachusetts i USA. Han studerte til å bli kjemisk ingeniør, og i 1960 hadde han intet mindre enn en mastergrad og en doktorgrad i kjemiske ingeniørfag.

Welch har selv beskrevet at interesse og deltagelse i idrett hadde stor betydning for han. En episode som fulgte han resten av livet var nå moren hans, etter at de har tapt i Ishockey og han har kastet hockey kølla fra seg, marsjerer inn i garderoben og setter han på plass foran lag kameratene. Sitatet er best på engelsk:

 

“If you don’t know how to lose, you’ll never know how to win. If you don’t know this, you shouldn’t be playing”

 

Eller som vi kanskje sier på Norsk: Den som er med på leken, må tåle steken.

Det er tiden i General Electric som skapte Welch til å bli den han ble og den han er i dag.

 

Logo
GE Logo

 

 

I 1999 ble Jack Welch av amerikanske Fortune Magazine kåret til det 20. århundrets forretningsmann og leder.

 

«I was never the smartest guy in the room. From the first person I hired, I was never the smartest guy in the room. And that’s a big deal. And if you’re going to be a leader – if you’re a leader and you’re the smartest guy in the world – in the room, you’ve got real problems».

 

Tiden som sjef i General Electric – GE

Jack Welch jobbet i over 40 år i General Electric (GE).Han jobbet seg opp  gjennom forskjellige roller til han i 1981 ble GEs yngste leder og konsernsjef. Denne posisjonen hadde han til 2001. Et mantra han hadde fra dag en, var at GE skulle være nr 1 eller nr 2 i den bransjen de konkurrerte i.

 

Jack Welch
Fix it, Sell it or Close it

 

«My main job was developing talent. I was a gardener providing water and other nourishment to our top 750 people. Of course, I had to pull out some weeds, too».

 

Jack Welch skapte fantastiske resultater i GE, ja han økte selskapets verdi fra 1981 til 2001 med mer enn 4000%. Hvordan klarte han det?

Ingenting er gratis er en godt brukt klisje. I løpet av sine første år som leder sa Jack Welch opp over 100.000 arbeidstakere, det er et anselig tall. For dette fikk han kallenavnet «Neutron Jack» etter nøytronbomben. Dette fordi han restrukturerte selskapet, sa opp folk i høy og effektiv fart. Brutalt, men effektivt og nødvendig for å beholde de jobbene som var igjen, mente han. Da er vi nå kommet til kjernen i det han mener er det viktigste i en bedrift, nemlig menneskene.

 

«HR is the driving force behind what makes a winning team. We make the argument that the team that fields the best players wins. HR’s involved in making sure we field the best players».

 

 

Welch var fantastisk på å bygge vinnerteam. Han var uformell i stilen men krevde 100% lojalitet fra de han valgte å beholde. Det var ingen som fikk sparken i GE uten at ledelsen hadde gitt de en evaluering av deres arbeidsinnsats.

Dette er en del av det som han mener er viktig som leder, men også samtidig problemet for mange ledere å etterleve, ifølge Welch.

 

«Getting every employee’s mind into the game is a huge part of what a CEO job is all about. Taking everyone’s best ideas and transferring them to others is the secret. There’s nothing more important».

 

De ansatte må være informert, selv om dette betyr negative tilbakemeldinger på seg selv og sitt arbeid. Ærlighet varer lengst er et uttrykk vi kjenner god og dette var noe av det Welch var svært opptatt av. Skal en ansatt gjøre en god jobb må han/hun vite hva som er forventet – de må få tilbakemeldinger og de må gis rom for å tenke nytt, være kreativ for å etterleve de verdier bedriften har satt. Lederen må alltid si det som det er, det er til det beste for alle.

 

“CEOs can talk and blab each day about culture, but the employees all know who the jerks are. They could name the jerks for you. It’s just cultural. People just don’t want to”.

 

Welch har skrevet boken «Winning», sammen med sin kone Suzy, hvor han snakker mye om dette.

 

Jack Welch
Winning

 

Disse tre ordene Speed, Simplicity and Self-Confidence er grunnleggende.

Han mener at for at en bedrift skal være effektiv, må det gjøres enkelt. Det gjøres best av arbeidstakere som har stor selvtillit og tro på det de gjør og står for. Slike mennesker forstår hva bedriften ønsker å oppnå og setter dette ut i virkelighet uten å være usikker.

“You measure your people and you take action on those that don’t measure up”.

 

Han belønnet også de som var gode – de fikk frihet og mer ansvar og de lærte av hverandre og han sier han lærte av de.

 

“Don’t manage – lead change before you have to”.

Welch introduserte også noe som ble kaldt “4Es of Leadership Traits”

Jack Welch
4Es of Leadership

Jeg ser at disse 4 lederegenskapene er blitt til 5 i etterkant der empati har kommet til

 

  • Energy – Energiske positive mennesker som jobber i 80 km/h i en 50 km/h verden
  • Energizer – Egenskapen til å få teamet til å prestere og stråle for å skape et godt arbeidsmiljø
  • Edge – Egenskapen til å ta de vanskelige valgene
  • Execute – Egenskapen til å utføre de beslutninger som blir tatt
  • Empathy – Anerkjenne og backe de som jobber i teamet ditt.

 

Jack Welch
Lets love to work

Jeg kjenner igjen mange av disse egenskapene og jeg har hatt ledere som har vært god på noen av de, men alle? Det må jeg si er heller sjeldent.

 

“The 1980s will seem like a walk in the park when compared to new global challenges, where annual productivity increases of 6% may not be enough. A combination of software, brains, and running harder will be needed to bring that percentage up to 8% or 9%”.

 

Etter å ha lest en del artikler om Welch så finns det jo også flere som er uenig i måten han ledet GE på. Når det gjelder arbeidsplasser så vil det alltid være kamp om å beholde de. Dette selv om det kanskje ikke er til bedriftens beste for å overleve, men sånn er det.

Det er naturlig å tenke over om vi har slike ledere i Norge som Jack Welch? Noen stiller sikkert spørsmål om vi trenger slike ledere? Eller hadde det vært mulig og vært en slik leder her i Norge? Det skal ikke jeg svare på her. Men det er klart at suksessen han hadde i GE, og forståelsen og verdien av å skape kultur for læring og en åpenhet og involveringskultur er egenskaper som vi alle kunne ønsket oss mer av i arbeidslivet.

Det eneste navnet jeg kom på, som ikke er norsk, men antakelig har mye av Welch i seg, er tidligere trener for Manchester United, Sir Alex Fergusson.  Han ledet sin «bedrift» i 26 år, noe som er svært uvanlig for en fotball manager. Dette er jo en personlig blogg så jeg tar med han til slutt, jeg er jo United fan på min hals.

 

«The work of a team should always embrace a great player but the great player must always work.»

 

Inspirerende referanser:

https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Welch https://www.brainyquote.com/quotes/jack_welch_173307

https://www.nytimes.com/2017/06/15/business/ge-jack-welch-immelt.html

http://www.timewarner.com/newsroom/press-releases/1999/11/01/fortune-selects-henry-ford-businessman-of-the-century

https://hbr.org/1989/09/speed-simplicity-self-confidence-an-interview-with-jack-welch

http://www.telegraph.co.uk/finance/2953215/Business-profile-How-Neutron-Jack-rebuilt-GE.html

https://www.ge.com/about-us/leadership/profiles/john-f-welch-jr

https://www.slideshare.net/SajjanPandey1/the-welch-way-9200350

https://en.wikipedia.org/wiki/Suzy_Welch

https://www.youtube.com/watch?v=kCMGaX84RSU

https://www.ledernytt.no/involverende-ledelse.5872962-112372.html

https://www.amazon.com/Winning-Ultimate-Business-How-Book-ebook/dp/B000FCK3GO

https://www.amazon.co.uk/Jack-Welch-Leadership-Organizaion-Organization/dp/0071457801

https://no.wikipedia.org/wiki/Alex_Ferguson

http://www.businessinsider.com/former-ge-ceo-jack-welch-says-leaders-have-5-basic-traits-and-only-2-can-be-taught-2016-5?r=US&IR=T&IR=T